Vaccinationer i Iran

Rekommendationer

Generella:

  • Hepatit A+B
  • Turistdiarré/Kolera/
  • Grundskydd (Se över ditt stelkramp-, difteri- och polioskydd)

Eventuellt:

  • Malariaprofylax

Längre vistelser (3-4 veckor)/Volontärarbete m.m., dessutom:

  • Tyfoid
  • Japansk encefalit

Eventuellt:

  • Meningokock (Intyg kan avkrävas i vissa fall)
  • Rabies

Om Iran

Som hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer är Iran ett land som andas historia. Turismen här är inte så stor som den borde vara, vilket bland annat beror på att man inte har prioriterat detta och på att vissa delar av världen har en oförtjänt negativ syn på landet, men Iran är definitivt ett land som är värt att besöka.

Huvudstad: Teheran
Folkmängd: 77,45 miljoner (2013)
Valuta: Iransk rial
Språk: Persiska
Landskod för telefon: +98

Turista i Iran

Iran har ett varierande klimat beroende på var man befinner sig i landet. I kustområdena är klimatet mildare. I bergsområdena kan det bli nedåt minus 20 grader på vintern och i inlandet kan det bli uppåt 50 grader under de hetaste sommardagarna. De populäraste turistdestinationerna är Mashhad som är Irans heligaste stad och landets näst största där man bland annat kan besöka Nadir Shahs grav, Esfahan som är känd för den stora och vackra Shahmoskén, och Shiraz där man kan se Erams trädgård, Koranporten och många andra populära sevärdheter.

Vaccination i Iran

Om du nyligen har besökt länder i Afrika eller Sydamerika där gula febern finns måste du visa ett intyg på att du är vaccinerad mot sjukdomen. Vaccination mot Hepatit A rekommenderas för alla resenärer, och ska du stanna mer än tre veckor rekommenderas även Hepatit B samt tyfoid om du ska äta på enklare matställen och leva nära ortsbefolkningen. Det är också en god idé att se över ditt tidigare skydd mot difteri, stelkramp och polio som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Är du i en riskgrupp kan du behöva skydda dig mot kolera, och alla rekommenderas att skydda sig mot myggbett även om risken för malaria är liten.

Besök oss idag på våra Drop-in mottagningar

För mer specifik och personlig reserådgivning är du alltid välkommen att ringa eller besöka någon av våra Drop-in mottagningar.

Länder i Mellanöstern

Tryck på ett land för att läsa närmre om reseinformation och vaccinering.

Bahrain

Förenade Arabemiraten

Israel

Jordanien

Libanon

Oman

Qatar